In Nederland heeft 3% procent van de bevolking zijn EHBO-diploma dit is extreem laag. Er zijn mensen die dierbaren hebben verloren, omdat ze geen EHBO-kennis hebben. Ik heb echt horror en traumatisch verhalen gehoord en gelezen. Daarom is het belangrijk om een EHBO-diploma te hebben. Ik vertel je in dit artikel er meer over.

 

Wat is EHBO?
In volksmond bekend als eerste hulp bij ongelukken. Tegenwoordig heet het spoedeisende hulpverlening bij slachtoffers. In elk levensbedreigende situatie zoals letsels of stoornissen kan een EHBO-hulpverlener helpen, in afwachting op een professionele hulpverlener zoals een ambulance hulpverlener. Dit kunnen ook kleinere letsels zijn.

5 Belangrijke punten van EHBO?
Dit zijn 5 belangrijke punten en in deze volgorde voer je ze ook uit.

1:Let op gevaar!
Zowel jezelf als het slachtoffer en zorg als hulpverlener dat er niet nog meer ongelukken gebeuren.

2:Ga na wat er is gebeurd en daarna wat het slachtoffer mankeert.
Vraag aan omstanders of aan het slachtoffer als diegene aanspreekbaar is wat er gebeurd is. Maar ook wat je voor het slachtoffer kunt betekenen, laat het slachtoffer bij bewustzijn de pijn of plek aanwijzen.

3:Stel het slachtoffer gerust en zorg voor bescherming
Blijf altijd rustig en kalmeer het slachtoffer als dat nodig is. Bescherm het slachtoffer tegen koud, zon, regen en wind.

4:Regel professionele hulp
Schakel zo snel mogelijk hulp van een arts of ambulance in.

5:Help het slachtoffer op de plaats waar hij lig of zit.
Verplaats een slachtoffer niet help de persoon op de huidige plek.

Waarom een EHBO-cursus volgen?
In Nederland belanden ongeveer 600.000 mensen op de eerste hulp wegens ongelukken in en rondom huis. Dit is schrikbarend hoog! Het zijn meestal geen ernstige letsels, behulp van EHBO-kennis kun je het meestal ook zelf oplossen of behandelen. Als je moet wachten op een ambulance duurt 4 minuten te lang in levensgevaarlijke situaties (zoals een hart stilstand), kan een reanimatie verschil maken. Eerste minuten zijn het belangrijkst verschil tussen leven en dood.
In Zweden en Duitsland heeft een groot gedeelte van de bevolking kennis van EHBO en word er op school ook les in gegeven.

Eigen ervaring: Toen ik 12 jaar was volgde ik een EHBO-cursus voor de jeugd in mijn dorp bij de EHBO-vereniging. Omdat ik doodsbang voor bloed was vonden mijn ouders het tijd dat ik er iets aan ging doen.Maar ook dat ik anderen kan helpen. Ik heb al veel mensen kunnen helpen dat geeft mij zeker voldoening!

Wat leer je tijdens de cursus?
Je leert o.a. 5 belangrijke punten van EHBO, brandwonden behandelen, reanimatie, AED, verband- en hulpmiddelen.

Waar een cursus volgen?
Je kunt in bijna elke woonplaats een cursus volgen. Zie www.ehbocursus.nl voor de dichtstbijzijnde plaats. Tegenwoordig kun je binnen een dag je EHBO-diploma behalen! Een praktijkdag en de theoriecursus kun je op je eigen tempo online volgen. Je moet wel eerst de theoriecursus volgen om aan een praktijkdag te kunnen deelnemen en je krijgt meteen een examen. Als je geslaagd bent krijg je diploma via de post thuis gestuurd.
Wil je wat langer over de cursus doen? Kun je een cursus volgen die wat langer duurt, waar zowel praktijk als theorie in de les behandeld word. Kijk op www.hetoranjekruis.nl

Herhaling cursus:
Je diploma is twee jaar geldig daarna volg je een herhalingscursus, zodat je op de hoogte bent van alle veranderingen en nieuwe ontwikkelingen. Elke twee jaar opnieuw!

Tip:
Cursus word door de meeste verzekeringen ook vergoed. Zie website voor meer info.

Vind je dat het volgen van EHBO-cursus verplicht in Nederland moet worden?

ehbo2.jpg

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: